انجمن یورد

انجمن یورد

سازمان مردم نهاد جوانان (سمن)
انجمن یورد

انجمن یورد

سازمان مردم نهاد جوانان (سمن)

لحظه پیدا شدن جام حسنلو

ماجرای پیدا شدن این جام طلا در یکی از روزهای تابستان 1337، از اتاقی آغاز شد که فکر می کردند، زباله دانی باشد.



این عکس مربوط به اولین لحظات کشف جام زرین حسنلو در شهرستان نقده میباشد و ظاهرا قدیمی ترین عکس ثبت شده است.


منبع : اروم نیوز

دریاچه اورمیه در حال مرگ است...

دریاچه ارومیه  دریاچه ارومیه، نگین سرخ آذربایجان، مکانی که 40 سال از اعلام حفاظت آن می‌گذرد و به گفته یونسکو یکی از مهمترین تالاب‌های جهان است، در حال نابودی قرار دارد. گفته می‌شود روزانه نیم سانتی‌متر از ارتفاع آب این دریاچه کاسته می‌شود و در طول 13 سال گذشته بیش از 6 متر کاهش داشته است. این روند به گونه‌ای که در روزهای گذشته هزاران فلامینگو را از دریاچه ارومیه برای همیشه فراری داده است.


  دکتر جمشید منصوری، پرنده‌شناس و استاد دانشگاه آزاد می‌گوید: با تهی شدن دریاچه ارومیهدریاچه ارومیه از آرتمیا و نرم‌تنان دیگر که غذای اصلی فلامینگو ها محسوب می‌شود و همچنین نابودی زیستگاه این پرندگان، فلامینگو ها دیگر جایی در این دریاچه ندارند. کارشناسان دلایل مختلفی از جمله سدسازی، حفر چاه های بی‌شمار، خشک سالی، فاضلاب صنعتی و احداث پل میان‌گذر را در نابودی بزرگ‌ترین دریاچه شور جهان دخیل می‌دانندآنها معتقدند اگر این دریاچه به طور کامل خشک شود، همانند بمب عمل کرده و آذربایجان را به کویر تبدیل کرده و کشور را گرفتار فاجعه زیست محیطی می‌کند


ویرانی با سدسازی

سدسازی لجام ‌گیسخته محیط زیست کشور را ویران کرده است. هشدار متخصصان علوم آب و محیط زیست به روند فزاینده سدسازی افزایش یافته، اما مقامات وزارتخانه نیرو از این که سومین سدساز بزرگ جهان هستند، خوشنودند. این در حالی است که سدسازی بی‌رویه در حوزه آبخیز دریاچه ارومیه در حال حاضر پارک ملی ارومیه را با خطر نابودی کامل روبرو کرده و هزاران پرنده را از بین برده است .دکتر جمشید منصوری، پرنده‌شناس، در گفتگو با خبر می‌گوید: «بسیاری از زیستگاه‌ها در دریاچه ارومیه به خاطر کم‌آبی و سدسازی روی رودخانه‌های اطراف این دریاچه تخریب شده‌اند و همین موضوع سبب شده پرندگان نابود شوند». سدسازی بر روی رودخانه‌های زرینه‌رود، سیمینه‌رود، گدار و باراندوز با هدف تولید برق سبب شده عمق آب در این دریاچه از 16 تا 22 متر به کمتر از 5 متر برسد. ناصر آق، استاد دانشگاه سهند تبریز معتقد است: «اگر بخشی از آب رودخانه پیرانشهر را به دریاچه ارومیه منحرف نکنیم، علاوه بر نابودی کامل حیات در دریاچه، مزارع کشاورزی اطراف دریاچه و بیکاری چند هزار نفر در راه است این در حالی است که به گفته کارشناسان اکثر سدهایی که در چند دهه گذشته در کشور احداث شدند نه تنها به حفظ منابع آب کمکی نکرده‌اند، بلکه تنها باعث هدر رفت هر چه بیشتر آب شدند.

ادامه مطلب ...

یک نمره منفی دیگر در کارنامه گردشگری استان آذربایجان غربی

به نظر شما هدف یک گردشگر از رفتن به ساحل دریا،  دامنه کوه، جنگل و بطور کلی " سفر " چه می تواند باشد؟

 نیازهای زیبایی شناسانه، آشنایی با جاذبه های گردشگری، تفریح، سلامت جسمانی و بسیاری عوامل دیگر، همه و همه دست به دست هم می دهند تا دلایل آغاز یک سفر باشند اما بی تردید یکی از اساسی ترین و بزرگترین خواستها و نیازهای انسان، رسیدن به آرامش روحی و روانی و دور بودن از سر و صدا و دغدغه های زندگی ماشینی است.

حال تصور کنید هنگام سفر به یک منطقه گردشگری با صدای وحشتناک گلوله های توپ و ادوات جنگی روبرو شوید!! چه احساسی به شما دست خواهد داد؟ طبیعتا علاوه بر اینکه نیازهای روحی حاضرین تامین نشده بلکه نگرانی و اضطراب ایجاد شده موجبات ترک منطقه را فراهم خواهد آورد.

این همان اتفاقی است که سالهای سال در نزدیکی شهر قوشچی و در کنار مجتمع گردشگری باری قوشچی رخ می دهد و ظاهرا پایانی بر آن نیست! در هفته های اخیر هم طنین صدای گلوهای توپ بر شهر قوشچی و روستاهای اطراف سایه افکند!


  

 سوال اینجاست!

در استانی که گردشگری یکی از مهمترین ظرفیت های آن است چرا چنین حرکتی باید در یک منطقه گردشگری و کنار یک مجتمع گردشگری صورت گیرد و تا چه زمانی شاهد فعالیتهای اینچنینی ضد گردشگری خواهیم بود؟! مگر نه اینکه هر چیزی زمان و مکانی دارد؟ آیا درک این مسئله که برگزاری چنین مانورهایی باید دور از مناطق مسکونی و همچین مناطق گردشگری باشد دشوار است؟ آیا وقت آن نرسیده تا خط بطلانی بر این عمل ناصحیح بکشیم؟ آیا زمان آن نیست تا برای آبادانی شهر و استان خود گام های سازنده و موثری برداریم؟ به امید پیشرفت و سرافرازی آذربایجان غربی

نویسنده: رحیم پوراسد

اگر خواهر خزر بمیرد؛ خلیج‌فارس می گرید

در ادامه‌ی کم‌آبی دریاچه‌ی ارومیه که بسیاری از کارشناسان محیط زیست را نگران کرده‌ است، سیدعلی صالحی در قالب شعری نسبت به این فاجعه‌ی زیست ‌محیط واکنش نشان داد.


سیدعلی صالحی در قالب شعری کوتاه، نسبت به وضعیت نگران کننده‌ی دریاچه‌ی ارومیه واکنش نشان داد.


به گزارش ایلنا این شعر به قرار زیر است:

«سونات مهتاب برای دریاچه نمک»

وای بر ما
اگر خواهر خزر بمیرد
خلیج فارس آنقدر خواهد گریست
که همه دریاهای دنیا بالا بیایند
و بالا می‌آیند
تا همراه رودها، چشمه‌ها و
دو دیده‌ی من
از میان ِ مکافاتِ زخم و نمک بگذرند
و می‌گذرند
تا آسمانِ سراسرِ این سرزمین
-با هزاران امیدِ بارآور از باران
به جانب ارومیه راه بیفتد
و راه می‌افتد
تا دیگر
نه هیچ تَنِ تشنه‌ای از تاریکی بترسد و
نه زخم‌های بیشمار ما از نمک

شهریور 90

شعر زیبای شاعر اورموی در مدح دریاچه اورمیه

آلا بیلمز سنی بیزدن فلکده / چونکه آرخانداییخ ای اورموگؤلی


دریاچه ارومیه قطعه شعر زیر بخشی از منظومه زیبای یکصد و چهل بیتی شاعر اوموی آقای بهروز اصغری است که با  انتخاب خود ایشان برای انتشار در اختیار آینانیوز قرار گرفته است.


اورمو گؤلی

اورگیم داغلی دیر گوزلریم دولو

عشقین مگر بودور سونوندا یولو؟

سئوگی آراسیندا محبت اولو

بس سن کیمی اویدون ای اورمو گؤلی؟

یای گلنده، سنه گوناخ اولایدیخ

چادر قوروپ، گئجه گوندوز قالاردیخ

هر دانیندان نه قدر لذت آلاردیخ

نه تئز بیزدن دویدون ای اورموگؤلی؟

فرصت تاپیپ گونون هر بیر چاغیندان

چیمه چیمه اوپردیک یاناغیندان

چیچکلر هورردیک گلمان داغیندان

قلبیمیزی اویدون ای اورموگؤلی

ادامه مطلب ...