انتشار مجموعه مقالات تمدن دینخواه تپه(اشنویه)

نتایج پژوهشهای  باستان شناسی  تمدن دینخواه تپه به زیور طبع آراسته شد.


تمدن دینخواه تپه(اشنویه) این کتاب را که در بر گیرنده مقالاتی از گابریل پیتسورنو، سراورل اشتاین، اسکار وایت ماسکارلا، کارولین هاملین، آلان گیلبرت، پل استینفلد، کارن روبینسون، پاتریک مک گاورن، استوارت فلمینگ و چارلز سووان است، صمد علیون(خواجه دیزج) و علی صدرائی ترجمه کرده اند.

این کتاب که بیانگر غنای باستان شناختی محوطه و اهمیت آن در باستان شناسی ایران است، در شمارگان هزار نسخه و قطع وزیری توسط اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی به چاپ رسیده است.

درمحوطه های باستانی اشنویه، حفاریهای دینخواه تپه(فصل 1966)، عصر آهن در دینخواه تپه، سفالهای دینخواه  در اوایل هزاره دوم ق.م، دینخواه تپه و (ظروف ارومیه)، بقایای جانوری دینخواه تپه، قبری از اواسط  هزاره دوم ق.م در دینخواه تپه و مهره های مکشوفه از قبر 27 ترانشه B10a دینخواه تپه و مراحل آغازین ساخت شیشه در خاور نزدیک، فصول هشت گانه این کتاب 310 صفحه ای را تشکیل می دهند.

تپه دینخواه که در جنوب غربی حوزه آبریز دریاچه ارومیه و 24 کیلومتری غرب حسنلو قرار دارد، بالایه های تمدنی از اعصار مفرغ و آهن، یکی از تمدنهای  بزرگ منطقه را در خود جای داده است.

بقایای این تمدن برای نخستین بار در 1936 میلادی از سوی سراورل اشتاین بریتانیایی و سپس در سالهای  1966 و 1968 میلادی در راستای پژوهشهای منطقه ای پروژه حسنلو به سرپرستی  رابرت  هنری دایسون مورد کاوش  قرار گرفته و نتایج بسیار ارزشمندی از آن بدست آمد.

دراین دو فصل حفاری مدارکی از چهار دوره تمدنی در دینخواه تپه  ثبت شده است که از بالا به پایین به ترتیب شامل دوره اول(دوره اسلامی)، دوره دوم(عصر آهن دوم یا چهارم حسنلو، 1000 -800 ق.م)، دوره سوم( عصر آهن اول یا دوره پنجم حسنلو، 1300-1000 ق.م) و دوره چهارم(عصر مفرغ جدید یا دوره ششم حسنلو، 1800-1300 ق.م) هستند.

این کشفیات نقش چشمگیری در تبیین برخی مباحث مطرح باستان شناسی هزاره های اول و دوم ق.م در خاور نزدیک داشته که برهه گذر از عصر مفرغ به عصر آهن در غرب ایران، تعیین افق ظروف خابور شرقی و نیز محدوده و ماهیت شبکه های تجاری و مبادلاتی منطقه از بارزترین مصادیق آن به شمار میروند.

دینخواه تپه در دره اشنویه، در کرانه خاوری رود گدار در 6 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان اشنویه و 85 کیلومتری جنوب شهرستان ارومیه قرار دارد.

منبع: روابط عمومی میراث فرهنگی آذربایجان غربی